vrijdag 3 juli 2009

Leskist brengt historie Heusden tot leven


De geschiedenis van Heusden is verpakt in een leskist. In de kist zitten allerlei materialen, aan de hand waarvan de geschiedenis tot leven wordt gebracht. De Rabobank heeft € 15.000,00 beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling ervan.
De leskist is gericht op groep 6 en 7 van de basisschool en past binnen de les Mens en Maatschappij.
Inmiddels staan er vier exemplaren van de leskist klaar, getiteld `Heusden: van kasteel tot vestingstad'. De scholen in de gemeente zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van het materiaal, evenals het Streekarchief Land van Heusden en Altena, de Heemkundekring Onsenoort, de Heemtuin de Meulenwerf, de bibliotheek en het Gouverneurshuis.


Aan de hand van het verhaal van Giel en Anna ontdekken de leerlingen hoe het verleden de stad heeft gevormd. Daarnaast leren ze omgaan met historische materialen, krijgen ze een kijkje in de `keuken' van het archief door historische bronnen te raadplegen en maken ze kennis met de geschiedenis van hun eigen omgeving. Iedere kist bevat, naast werkbladen voor de kinderen en een docentenhandleiding, memoriekaarten, spelletjes, een geldbuideltje, een officiële oorkonde, een uithangbord, een boek en beeldmateriaal.
Tot 27 juli kunnen belangstellenden de kisten bekijken in de gemeentehuizen in Drunen en Vlijmen, het bezoekerscentrum Heusden en in het kantoor van Rabobank aan de Wolput in Vlijmen. Met ingang van het nieuwe schooljaar kunnen de basisscholen de leskisten gaan gebruiken. De kisten worden beheerd door het Streekarchief Land van Heusden en Altena.
Scholen kunnen de kist enkele weken lenen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten