woensdag 10 juni 2009

Donald Duck 75 jaar. (Ook jarig op 9 juni)
Hij is een chagrijnige, onhandige eend zonder broek. Tenminste, zolang hij in Duckstad rondloopt, want in het zwembad draagt Donald Duck wel keurig een zwembroek.

De avonturen van de eend – vandaag wordt hij 75 – zijn altijd ingezet om kinderen op te voeden. Die moraal zat er al in bij zijn debuut in The wise little hen, de korte tekenfilm die Walt Disney (1901-1966) uitbracht op 9 juni 1934. Duck weigert Mevrouw Kip te helpen met zaaien en oogsten van de maïs, waarop zij de maïsgerechten niet met hem deelt.
Donald Duck is de eendgeworden chaos die zou ontstaan met de dieren aan de macht. Zo’n tijdelijk ‘omgekeerde wereld’ is er al sinds de Middeleeuwen en moest de bestaande maatschappelijke orde juist bevestigen. Wat carnaval is voor het zuiden, is Donald Duck voor de jeugd.
Regelmaat kwam er in Nederland pas op 25 oktober 1952, toen het ‘vrolijk’ weekblad Donald Duck voor het eerst verscheen. De Nederlandse editie kreeg een eigen gezicht: in Duckstad leest men bijvoorbeeld De ontdekking van de zemel, door Harry Muesli.
Voor de invloed op het beeldverhaal hoeft u deze krant slechts om te draaien. Cartoon-eend Fokke (van Sukke) draagt ook geen broek. Oudere abonnees herinneren zich ongetwijfeld de eveneens broekloze beer Bommel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten